Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

....κάποτε στην Αντίκυρα!!


Οι αναμνήσεις μου ατέλειωτες κι οι εικόνες απερίγραπτες
 Σ’ αυτό το σπίτι όπου όλα ήταν ωραία και καλά κι οι λύπες σπάνιες και ανώδυνες.
Τι έγινε το σπίτι μου το πατρικό;
Τεράστια κτίρια από μπετόν, χωρίς κήπους κι αυλές, χωρίς μουσμουλιές συκιές και βερυκοκιές.
Τι κρίμα, η ψυχή μου κλαίει στη θύμησή του…

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο! Συνταγές για ψαράκι...


Μια από τις πιο διάσημες παροιμίες που σε κάνουν να θέλεις να δοκιμάσεις την τέχνη στο ψαράκι, είναι αυτές τις ημέρες πιο επίκαιρη από ποτέ. Ο κολιός λοιπόν είναι για τον Αύγουστο και έτσι κι εμείς ψάξαμε να βρούμε όσες περισσότερες εναλλακτικές μπορούσαμε για να τον δοκιμάσεις.
 Πλακί με ντοματούλα στο φούρνο, με λεμόνι και σκορδάκι, σε γιαπωνέζικο στιλ και με τόσες, τόσες άλλες παραλλαγές για να βρεις τη συνταγή που σου κάνει κλικ. Low Budget:
Το ψάρι είναι μια από τις πιο καλές τροφές για την υγεία, αλλά και για τη δίαιτά σου. Πολλές φορές όμως αισθάνεσαι πως η τιμή του είναι απαγορευτική για την τσέπη σου. Ο κολιός είναι από τα οικονομικά μέτρια ψάρια (όχι γαύρος ή σαρδέλα).
Η τιμή του είναι περίπου 5€ το κιλό και στο κιλό μπορείς να πάρεις 3 με 4 ψάρια ανάλογα με το μέγεθός τους.
Θα σου στοιχίσει δηλαδή σίγουρα λιγότερο ή περίπου το ίδιο με το χοιρινό κρέας! ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ για να μάθεις περισσότερα για τις έξι ξεχωριστές συνταγές!...
Φιλέτο κολιού με μπρόκολο και ελιές
Κολιός πλακί
Κολιός με σκόρδο και λεμόνι στο φούρνο 
Κολιός στο φούρνο με σπανάκι και σαλάτα μπέικον 
Κολιός παναρισμένος σε πάνκο 
Κολιός στο φούρνο με ντομάτα!
ΠΗΓΗ: http://www.tlife.gr/

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

6 βότανα που είναι απαραίτητα για το φαρμακείο των διακοπών...

Αναρτήθηκε από Clopy Paste 7 Αυγούστου 2014
Καλοκαίρι! Καιρός για περιπέτειες, ταξίδια, νέες εμπειρίες. Κι επειδή όταν υπάρχουν παιδιά τα μικροατυχήματα μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή καλό θα είναι να έχετε πάντα μαζί σας ένα φαρμακείο με τα απαραίτητα για να αντιμετωπίσετε κάθε είδους αναποδιά. Αν για τον οποιονδήποτε λόγο δεν χρησιμοποιείτε φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά ακολουθείτε τον δρόμο της εναλλακτικής ιατρικής τότε διαβάστε 6 βότανα που μας προτείνει η Ελευθερία Μαντζώρου, καθηγήτρια βοτανοθεραπείας και μάλαξης, για να πάρουμε μαζί στις καλοκαιρινές μας διακοπές.
1. Βαλσαμόλαδο. Έχετε μαζί σας 50 ml για τυχόν τραυματισμούς, κοψίματα, εγκαύματα (όχι ηλιακά) και εκδορές. Συνδυάστε το με αιθέριο έλαιο λεβάντας (lavandula vera) σε αναλογία 5%. Για πιο σοβαρά τραύματα, φτιάξτε έναν πολτό με μέλι και βαλσαμόλαδο.

2. Κρέμα άρνικας. Ιδανική για μώλωπες.
3. Αιθέριο έλαιο citronella. Προτιμήστε το αγνό αιθέριο έλαιο, όχι τα συνθετικά αρώματα. Αποτελεί κορυφαίο εντομοαπωθητικό (διώχνει τα κουνούπια, αλλά προσελκύει τις μέλισσες). Επιπλέον, είναι πολύ καλό αντιμυκητισιακό.
4. Αιθέριο έλαιο μέντας. Αραιώστε το σε αναλογία 5% σε ελαιόλαδο και γιαούρτι για τα ηλιακά εγκαύματα.
5. Καπνός. Είναι το κορυφαίο αιμοστατικό φυτό.
6. Οπός συκιάς. Είναι ιδανικό για τις μυρμηγκιές. Μπορείτε να το βρείτε όπου υπάρχουν συκιές. Βάζοντας λίγες σταγόνες από το «γάλα» του δέντρου απευθείας στο σημείο με τις μυρμηγκιές θα δείτε πώς θα εξαφανιστούν.
Πηγή: infokids.gr - ClopYPastE.gr

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Καρπούζι το φρούτο του καλοκαιριού που προστατεύει και τα αγγεία μας

Το καρπούζι αποτελεί το φρούτο σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού. Αποτελεί ένα φρούτο που μας δίνει πολλά θρεπτικά συστατικά, αρκετό νερό και λίγες θερμίδες.
Βασικότερες βιταμίνες στο καρπούζι είναι η βιταμίνη C, η Α και η Β6.
 1 μέτρια φέτα καρπούζι μας δίνει 50 θερμίδες 24,3 % της ΣΗΠ (συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη) σε βιταμίνη C
11,1 % της ΣΗΠ σε βιταμίνη Α
11 % της ΣΗΠ σε βιταμίνη B6
8 % της ΣΗΠ σε βιταμίνη B1
 Κάτι όμως που πολύς κόσμος δεν γνωρίζει είναι το γεγονός ότι το καρπούζι μπορεί να συμβάλλει και στην καλύτερη λειτουργία των αγγείων.
Συγκεκριμένα, το λευκό κομμάτι ανάμεσα στη φλούδα και τη σάρκα είναι εξαιρετικά θρεπτικό, καθώς περιέχει την ουσία κιτρουλίνη.
Η κιτρουλίνη προάγει την έκκριση μονοξειδίου του αζώτου στα αγγεία, προκαλώντας διαστολή τους και καλύτερη αιματική κυκλοφορία.. Όταν λοιπόν το καθαρίζετε, μην βιαστείτε να πετάξετε τη φλούδα ή κόψτε ένα πιο λεπτό κομμάτι της και κρατείστε λίγο από το λευκό τμήμα του στη φέτα σας.
Τέλος, το καρπούζι περιέχει λυκοπένιο ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό συστατικό, που σχετίζεται εκτός των άλλων με προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του προστάτη.
 Συνεργασία με www.diettv.gr

Οι τουρίστες μέσα από τα... πιάτα τους:

Πες μου τι και πώς τρώνε να σου πω από πού είναι.
Η συμπεριφορά κυρίως στο εστιατόριο και οι γαστρονομικές επιλογές των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας αποκαλύπτουν την εθνικότητά τους…
Ιταλοί 
Αισθάνονται συγγενείς μας και αυτοί από τη Νότια Ιταλία, αν και υστερούν σε κουλτούρα συγκριτικά με τους βόρειους συμπατριώτες τους, νιώθουν ότι στη χώρα μας κατά κάποιον τρόπο αναζητούν τις ρίζες τους. Θεωρούνται οι πιο γαλαντόμοι. Ισως να μην αφήσουν φιλοδώρημα, αλλά θα παραγγείλουν ένα μεγάλο μέρος του καταλόγου. Οι 8 στους 10 Ιταλούς θα ζητήσουν ψάρι και θαλασσινά.
Τους εντυπωσιάζει το ελληνικό λάδι και ζητούν να μάθουν την προέλευσή του και πώς μπορούν να το προμηθευτούν, το μπαλσάμικο της Καλαμάτας και η ρακή.
Άραβες 
Πριν από την οικονομική κρίση θεωρούνταν από τους καλύτερους πελάτες. Τώρα είναι συγκρατημένοι με τα έξοδά τους και προσεκτικοί με τα φιλοδωρήματα, ενώ προσπαθούν να είναι διακριτικοί στον χώρο όπου κινούνται.
Στα εστιατόρια προτιμούν συχνά συνταγές με αρνί.
Ρώσοι 
Μέχρι το 2008 ήταν από τους καλύτερους τουρίστες, αφού ξόδευαν μεγάλα ποσά, ενώ στο εστιατόριο άφηναν συχνά 20 ευρώ φιλοδώρημα.
Τώρα δεν σκορπούν υπερβολικά χρήματα και προσπαθούν να είναι πιο διακριτικοί.
Επίσης μεγάλο μέρος των ρώσων επισκεπτών συγκινούνται από την Ορθοδοξία που θεωρούν ότι τους συνδέει με εμάς τους Ελληνες.
Γερμανοί 
Ρωτούν λεπτομέρειες για την κατάσταση της χώρας, ενώ κάποιοι δείχνουν να κουβαλούν και ένα είδος ενοχής.

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Τι έτρωγαν οι αρχαίοι;

Αν καλούσαμε στις μέρες μας σ’ ένα γεύμα κάποιους αρχαίους Έλληνες όπως τον... Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη, σίγουρα θα τους τρομάζαμε με τον πλούτο και την ποικιλία των εδεσμάτων που θα τους προσφέραμε.
Εξαιτίας του ότι δεκάδες από τις σημερινές τροφές ήταν εντελώς άγνωστες στους αρχαίους Έλληνες, όπως η πατάτα λ.χ. από τα βασικότερα είδη της σημερινής διατροφής έγινε γνωστή στους Ευρωπαίους το 1530 και οι Έλληνες γεύτηκαν τη νοστιμιά της 300 χρόνια αργότερα, το 1832.
Άγνωστα επίσης ήταν στους προγόνους μας και γενικά στους Μεσογειακούς λαούς, το ρύζι, η ζάχαρη, το καλαμπόκι, ο καφές, οι ντομάτες και τα ζαρζαβατικά (μελιτζάνες, πιπεριές, μπάμιες) τα πορτοκάλια και τα λεμόνια, το κακάο και διάφορα μπαχαρικά, τα ποικίλα ποτά, ακόμη και το ούζο -αφού φαίνεται να αγνοούσαν τον τρόπο της απόσταξης- τα ζυμαρικά, και ένα πλήθος από διάφορα αγαθά, που κατακλύζουν σήμερα τις αγορές μας.